MegaAdministrator
Uzman Üye
Üye No: 12233
Sen Beni Sevmin
|
 |
« Yanıtla #1 : Eylül 22, 2009, 01:08:19 ÖÖ » |
|
İŞÇİLİK MALİYETLERİ 3 ÜNİTE Direk İşçilik:Üretim konusu olan mal yada hizmetlerin maliyetlerine doğrudan doğruya yüklenen işçiliklerdir.Örnek;Dikiş, kesim, boyahanede çalışan işçi. Endirek İşçilik:Üretimde kullanılıp direk işçilik dışında kalan ürünlere doğrudan doğruya yüklenemeyen işçiliklerdir.Örnek;Ustabaşı temizlik işçisi vb. Endirek İşçiliği Orataya Çıkaran Unsurlar; 1-Üretimle doğrudan doğruya ilgili olmayan işçiliklerin bulunması 2-Direk işçilik niteliğinde iş yapan işçilerin elde ettikleri ücretler 3-Direk işçilik niteliğinde iş yapan işçilerin normal ücret dışında elde ettiği ücretler. İşçilik Miktarının Belirlenmesinde Kullanılan Belgeler a)İşyerinde geçirilen toplam zamanı gösteren belgeler; 1-Otomatik Saat;Çok işçi çalıştıran işletmelerde kullanılan yöntemdir.İşçi saat kartları otomatik saatle damgalanır.Haftalık veya aylık olarak düzenlenir. 2-Puantaj;Az işçi çalıştıran işletmelerde kullanılan tablodur.Yetkili kişi her gün servisleri gezerek işe gelen işçilerin devam çizelgesini gösteren belgedir.
b)Toplam zamanın hangi işler üzerinde ne kadarlık süreler ile geçirildiğini gösteren belgeler; a)İşçi Çalışma Kartı;İşçilerin işyerinde bulunduğu sürede hangi gider merkezinde hangi işler üzerinde ne kadarlık sürelerde çalıştığını boşa geçen zamanın veya fazla çalışmanın olup olmadığını gösteren beledir. b)İşçi Çalışma Kartı Özeti;İşçi çalışma kartındaki bilgilerin günü gününe işlendiği karttır.Haftalık 10 günlük yada aylık dönemlerde tahakkuk eden ücretler direk endirek ayrımına göre yevmiye defterine kaydedilir. Ücret Sistemleri a)Zaman Temeline Göre, b)Akort Temeline Göre, c)Primli Ücret Sistemi -Zaman Temeline Göre Ücret Sistemi; Ödenecek ücretin iş başında geçirilen süreye göre hesaplandığı sistemdir Hakedilen Ücret = Çalışma Süresi x Saat Ücreti Örnek:X işletmesinde A işçisinin saat ücreti 7 liradır.İşçi günde 8 saat çalışıyor ise alacağı ücret ne kadardır. 8 x 7 = 56 TL hak ediş. Zaman Temeline Göre Ücret Sisteminin Avantajları Dezavantajları -Kolay uygulanabilir ve anlaşılabilirdir. -Ödenecek ücret ile yapılan iş arasında bağ -Çalıştığı sürece kişilere sabit bit getiri lantı olmadığı için çalışanları teşvik etmez. sağlar. -Nezaret ve kontrole daha çok gereksinim -Çalışanlar üzerinde baskı yaratmayacağı duyulur. İçin uygundur -Verim düştüğünde işçilik maliyeti artar. -Akort Temeline Göre Ücret Sistemi; Hakedilen ücret işletmede fiilen yapılan üretime bağlı olarak hesaplanacaktır. Akort Temeline Göre Ücret Sisteminin Avantajları Dezavantajları -Yapılan iş ile alınan ücret arasında doğ- -İşçiler arasında kırıcı rekabete yol açar. rudan ilişki vardır. -Üretimin aksaması durumunda işçiler ça- -Üretime ve verimliliğe teşvik eder. lışamadıkları için ücret alamazlar. -Nezaret ve kontrole gereksinim duyulmaz. -Titizlik isteyen işler için uygun değildir -Kalitesiz ürünlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. -İş kazaları ortaya çıkarabilir. 1-Para Akordu : Birim başına Akort değeri x Üretim Miktarı 2-Zaman Akordu : Günlük Kazanç = Akort Zamanı x Üretim Miktarı x Akort Faktörü Akort Faktorü = Normal Saat Ücret + (Normal Saat Ücreti x Akort Zammı Oranı) 60
Örnek:200 lira saat ücretiyle çalışan işçi %20 akort zammı alacaktır.Akort zamanı bir birim için 10 dakikadır.İşçi günde 5 adet mamul üretiyorsa zaman akorduna göre günlük kazancı ne kadardır? Akort Faktörü = 200+(200x0.20) = 4 Günlük Kazanç = 10 x 5 x 4 = 200 60 Örnek:ABC işletmesinde normal saat ücreti 50 lira Akort zammı oranı %20 işletmede bir biçim için belirlenen akort zamanı 18 dakikadır.Bir günde 5 adet üretim yapılmak-tadır.İşletmenin akort faktörü ne kadar olmalıdır? Akort Faktörü = 50+(50x0.20) = 1 Günlük Kazanç= 18 x 5 x 1 = 90 60 Grup Akordu:Üretimin grup halinde yapılması durumunda uygulanan sistemdir.Genellikle işçilerin normal saat ücretleri dağıtım anahtarı şeklinde kullanılarak hesaplama yapılır. Dağıtım Faktörü = Akort Ücret Toplamı İşçi Ücret Toplamı Örnek; İşçiler Çalışma Saatleri Normal Çalışma Ücreti A 8 x 5 =40 B 10 x 6 =60 160 C 12 x 5 =60
Soru:Montaj işinde çalışan işçilerin günlük üretim sonunda hak ettikleri akort ücret toplamı 120 liradır.Grup akorduna göre B işçisinin alacağı ücret toplamı ne kadar olmalıdır? Dağıtım Faktörü = Akort Ücret Toplamı = 120 = 0.75 B İşçisi = 10 x 6 = 60 İşçi Ücret Toplamı 160 0.75 x 60 = 45 -Primli Ücret Sistemi İşçilere bir yandan zaman temeline dayalı ücret güvencesi verilirken diğer yandan da normal üretim düzeyini aştığında üretimi arttıran işçiye belli bir oranda pay verilmesidir. İşçilik Giderleri İle İlgili Özel Konular a)Boşa Geçen Zaman Karşılığı Ücretler İşçinin herhangi bir iş yapmadığı süreye boş işçilik denir.Ortaya çıkış nedenleri; 1-Üretim araçlarının bozulması 2-Enerji sıkıntısı 3-İş tanımı ve talimatlardaki eksiklikler 4-İlk madde malzemenin gönderilmesinde ortaya çıkan sıkıntılar 5-Normal kapasitenin altında üretim yapılması Boş işçilik işletme yönetimi tarafından ödenebilir nedenlerden dolayı meydana geliyor ise ödenen ücret Genel Üretim Maliyetleri hesabının borcuna kaydedilir.İşletme yönetimi tarafından önlenemeyen bir sebepten dolayı kaynaklanıyorsa Çalışılmayan Kısım Gider ve Zararlar hesabının borcuna kaydedilir.(Yangın, deprem, doğal afet vb.)
Örnek:A işçisi günde 8 saat çalışmaktadır.Birim saat başına ücreti 4 liradır.İşçi bu sürenin 2 saatini işletme yönetimi tarafından önlenebilir bir sebepten dolayı boşa geçirmiştir.Gerekli yevmiye kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Direk İşçilik Giderleri 24.00 Genel Üretim Maliyetleri 8.00 İlgili Hesap 32.00 -----------------------------------------/--------------------------------------- Örnek:B işçisi günde 8 saat çalışmaktadır.Saat ücreti 3 liradır.İşletme yönetimi tarafından önlenemiyen bir sebepten dolayı 3 saat boş işçilik oluşmuştur. -----------------------------------------/-------------------------------------- Direk İşçilik Giderleri 15.00 Çalışılmayan Kısım Gider ve Zararlar 9.00 İlgili Hesap 24.00 ----------------------------------------/--------------------------------------- b)Fazla Çalışma Karşılığı Yapılan Ödemeler Normal çalışma saatleri dışında yapılan ödemelerdir.Kapasite eksikliğinden kaynaklanıyorsa Genel Üretim Maliyetleri hesabının borcunda takip edilir.Siparişin yetiştirilmesi için yapılıyor ve müşteri maliyeti kabul ediyorsa ek işçilik Direk İşçilik Giderleri hesabının borcunda takip edilir. Örnek:İşçi saat ücreti 5 lira, normal çalışma süresi 8 saat, çalışılan süre 10 saat fazla çalışma zammı %50 dir.Siparişin yetiştirilmesi için fazla çalışma yapılmıştır.Müşteri maliyeti kabul etmiştir.Gerekli yevmiye kaydını yapınız. -----------------------------------------/-------------------------------------- 8x5=40 Direk İşçilik Giderleri 55.00 2x5=10 İlgili Hesap 55.00 2x2,5=5 ----------------------------------------/--------------------------------------- Örnek:Yukarıdaki örneğe göre fazla çalışma nedeni kapasite eksikliğinden kaynaklanıyor olsaydı gerekli yevmi kaydı; ------------------------------------------/-------------------------------------- Direk İşçilik Giderleri 50.00 Genel Üretim Maliyetleri 5.00 İlgili Hesap 55.00 -----------------------------------------/--------------------------------------- 8 c)Yıllık Ücretli İzin ve İkramiyeler Bu giderlerin tamamı en direk işçilik kabul edilir.Genel Üretim Maliyetleri hesabının borcunda takip edilir.Yıl içinde ödenecek tutar önceden tahmin edilir, 12 aya bölünür Maliyet Gider Karşılığı hesabı borçlandırılarak ödeme yapılır.
Örnek:İşletmenin 2009 yılı tahmini yıllık ücretli izin toplamı 24.000 liradır.Aylık olarak kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Genel Üretim Maliyetleri 2000 Maliyet Gider Karşılığı 2000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Örnek:İşletmemiz Haziran ayında 5.000 lira ücretli izin ödemesi yapmıştır.Gerekli yevmiye kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Maliyet Gider Karşılığı 2000 Kasa 2000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Örnek:İşletmenin yıllık ücretli tahmini izin tutarı 48.000 liradır.Aylık olarak üretime eklenecek tutarı muhasebeleştiriniz. ------------------------------------------/-------------------------------------- Genel Üretim Maliyetleri 4000 Maliyet Gider Karşılığı 4000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Örnek:İşletme Ocak ayında 7.000 lira ücretli izin ödemesi yapmıştır.Gerekli yevmiye kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Maliyet Gider Karşılığı 7000 Kasa 7000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Örnek:Tahmini yıllık ücretli izin tutarı 1.400 iken gerçekleşen genel üretim maliyeti 1.600 liradır.Gerekli muhasebe kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Maliyet Gider Karşılığı 1.400 Genel Üretim Maliyetleri 200 Kasa 1.600 -----------------------------------------/--------------------------------------- d)Kıdem Tazminatı Ödemeleri Kıdem tazminatları da dönem içersinde tahmini olarak ayrılır.12 aylık tutar üzerinden hesaplanır. ------------------------------------------/-------------------------------------- Genel Üretim Maliyetleri 3000 Kıdem Tazminatı Karşılığı 3000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Kıdem Tazminatı Karşılığı 3000 Kasa 3000 -----------------------------------------/--------------------------------------- GENEL ÜRETİM MALİYETLERİ 4 ÜNİTE Genel Üretim Maliyetleri Nelerden Oluşur 1-Üretimle alakalı tüm endirekt malzeme maliyetleri 2-Direkt işçilik dışında kalan tüm endirekt işçilik maliyetleri 3-Üretimde kullanılan duran varlıkların amortisman giderleri 4-Üretimde kullanılan sabit kıymetlerin, sigorta, vergi, resim, harç ve kira giderleri 5-Enerji ve yakıt giderleri (elektrik, gaz, su, buhar, jeneratör, havalandırma) 6-Servis giderleri (işçi servisi, bakım, onarım, yemekhane, revir giderleri) Genel Üretim Maliyetleri İle İlgili Özel Konular *Amortisman Gideri *Bakım ve Onarım Gideri *Finansman Gideri Amortisman Giderleri Vergi Usul Kanunu’na göre 1 yıldan uzun süreli kullanılan duran varlıklara yıpranma ve aşınma payı ayrılır. Amortismana Tabi Olma Koşulları 1-İşletme varlıklarında bulunması gerekir 2-Bir yıldan uzun süreli kullanılması gerekir 3-Belli bir tutarın üzerinde olması gerekir 4-Kullanım sonucu yıpranma aşınma gibi konulara maruz kalması gerekir. Amortismanın Üretime Yüklenmesi Tahmini genel üretim maliyeti (amortisman gideri) 24.000 TL dir.Gerekli muhasebe kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Genel Üretim Maliyetleri 2000 Maliyet Gider Karşılığı 2000 -----------------------------------------/--------------------------------------- ------------------------------------------/-------------------------------------- Maliyet Gider Karşılığı 24000 Birikmiş Amortismanlar 24000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Not:Eksik yükleme var ise 730 Genel Üretim Giderleri hesabı borçlandırılır.Fazla yükleme var ise 730 Genel Üretim Giderleri hesabı alacaklandırılır. Örnek:Yıl sonunda amortisman giderlerinin fiili toplamı 16.000 TL dir.Dönem içersinde karşılık hesabı yolu ile üretime 14.000 TL yükleme yapılmış ise gerekli muhasebe kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Maliyet Gider Karşılığı 14000 Genel Üretim Maliyeti 2000 Birikmiş Amortismanlar 16000 Örnek:Yıl sonunda işletmede amortisman giderlerinin fiili toplamı 2.000 TL karşılık yoluyla yüklenen 3.000 TL dir.Gerekli Muhasebe kaydını yapınız. ------------------------------------------/-------------------------------------- Maliyet Gider Karşılığı 3000 Birikmiş Amortismanlar 2000 Genel Üretim Maliyeti 1000 -----------------------------------------/--------------------------------------- Bakım ve Onarım Gideri *Dönem içersinde duran varlıklara yapılan bakım ve onarımlar aktifleştirilmeyip genel üretim maliyetlerine aktarılır. *Duran varlığın değerini artıran bakım ve onarımlar aktifleştirilir.Duran varlığın maliyetine eklenir. Finansman Gideri Alınan kredilerin karşılığında kredi kurumlarına doğrudan doğruya ödenen faiz komisyon vade faizi gibi giderlerdir. Maliyet Davranışı;İşletmenin faaliyet hacmindeki değişmelere bağlı olarak, belirli bir maliyet unsurunun nasıl değişeceğini gösteren ifadedir. 1-Sabit Maliyet;Faaliyet hacmi (üretim miktarı) ne olursa olsun toplamda sabit kalan maliyetlerdir.Sabit maliyetler toplamda sabit iken birim başına değişken özelliği gösterir.Belli bir faaliyet hacmi aralığında toplam sabit maliyetler değişmeyecektir.Ancak birim başına sabit maliyetler faaliyet hacmindeki değişmelere bağlı olarak ters orantılı azalıp artacaktır. Yönetilmeyen Sabit Maliyetler;İşletmenin kısa sürede vazgeçemediği maliyetlerdir.Kira amortisman vergiler yönetici maaşları gibi. Yönetilebilen Sabit Maliyetler;İşletmenin uzun dönemli amaçları üzerinde etkisi minimum olan bu nedenle kısa sürede vazgeçilebilecek maliyetlerdir.Reklam, AR-GE gibi. 2-Değişken Maliyet;Üretim miktarı arttığında artan azaldığında azalan maliyetlere değişken maliyet denir.Değişken maliyet toplamda değişken iken birim başına sabittir.Üretim miktarındaki değişmelerle doğrudan doğruya ilişkili olan değişken maliyetler, üretim miktarı arttığında artar ve üretim yapılmadığında sıfır olurlar. 3-Karma (Yarı Değişken) Maliyet;İçersinde hem sabit hem de değişken maliyet barındıran maliyetlerdir.Faaliyet hacmi sıfır olduğunda da sabit maliyetin söz konusu olduğu maliyet türüdür.Faaliyet hacmi arttığında bu maliyet toplamı da artacaktır.Bakım-onarım maliyetleri, enerji giderleri, ustabaşı maliyetleri karma maliyet grubuna örnek verilebilir. Maliyet Fonksiyonu;Bir maliyet veya bölümün maliyeti ile bunların ilişkilendirildiği faaliyet hacmi arasındaki ilişkiyi matematiksel olarak açıklayan denklemdir.Toplam maliyet fonksiyonu aşağıdaki gibi ifade edilir. Formül y = a + b x y= Toplam Genel Üretim Maliyeti, a=Toplam Sabit Genel Üretim Maliyeti, b=Toplam Değişken x Üretim Maliyeti Örnek:İşletmenin sabit maliyetler toplamı 10.000 birim değişken maliyeti 5 üretim miktarı 200 adet ise toplam maliyet ne kadar olmalıdır? Formül y = a + b x y = 10.000 + (5 x 200) = 10.000 + 1.000 = 11.000
Karma Maliyetlerin Sabit ve Değişken Kısmını Ayırmada Kullanılan Teknikler 1-En yüksek – En Düşük Noktalar Tekniği;Geçerli faaliyet alanı içinde sabit ve değişken kısımlarına ayrılacak olan karma maliyetin en yüksek ve en düşük değerlerine gereksinim duyulur.İki uç nokta arasındaki fark faaliyet ölçüleri arasındaki farka bölünür. Örnek; Aylar Faaliyet Hacmi __Bakım Onarım Maliyeti__ Nisan 9.000 487.200 Mayıs 12.000 580.000 Haziran 13.200 594.720 Soru1;En yüksek en düşük noktalar tekniğine göre birim değişken maliyeti kaç liradır? 13.200 596.720 107.520 = 25,6 Birim Değişken Maliyet - 9.000 - 487.200 4200 4.200 107.520 Soru2;En yüksek en düşük noktalar tekniğine göre nisan ayı sabit maliyeti ne kadardır? y = a + b x 487.200 = a + 25,6 x 9.000 487.200 487.200 = a + 230.400 - 230.400 256.800 a Örnek; Aylar Faaliyet Hacmi __Bakım Onarım Maliyeti__ Ocak 1.350 5.278,5 Şubat 900 4.549,5 Mart 825 4.428,0 Nisan 1.140 4.938,3 Mayıs 1.550 5.602,5 Soru1;En yüksek en düşük noktalar tekniğine göre birim değişken maliyeti kaç liradır? 1.550 5.602,5 1174,5 = 1,62 Birim Değişken Maliyet - 825 - 4.428,0 725 725 1.174,5 Soru2;En yüksek en düşük noktalar tekniğine göre mart ayı sabit maliyeti ne kadardır? y = a + b x 4428 = a + 1,62 x 825 4428,0 4428 = a + 1336,5 - 1336,5 3091,5 a Genel Üretim Maliyetlerinin sabit ve değişken kısımlarının belirlenmesi amacıyla kullanılan faaliyet hacmi ölçülerinden bazıları şunlardır. *Direk İşçilik Saati (DİS) *Makine Saati *Üretim Miktarı
|